Olaj Viktória dietetikus

Szakemberként kiemelten fontosnak tartom a korai prevenció jelentőségét, valamint azt, hogy az egészséges táplálkozás a mindennapokban is hiteles, megbízható, szakemberek által nyújtott információkra épüljön.

A túlsúly és az elhízás számos krónikus betegség – például szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavarok, egyes daganatos betegségek, valamint krónikus mozgásszervi és légzőszervi kórképek – kockázatát növeli.

Kiemelten fontos az élelmi rostok megfelelő bevitele. A zöldségek, száraz hüvelyesek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, diófélék és olajos magvak rendszeres fogyasztása nemcsak a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében, hanem az optimális testtömeg elérésében és fenntartásában is jelentős szerepet játszhat. Emellett számos egyéb étkezési szokás és a tudatos nyersanyag-válogatás is lényeges tényező a gyermekek egészségének megőrzésében.

A 2022-es Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) – a gyermekek tápláltsági állapotát vizsgáló felmérés – eredményei alapján azok a gyermekek, akik otthon részt vesznek az ételkészítésben, kevesebb időt töltenek képernyő előtt, nagyobb valószínűséggel követnek egészséges étkezési szokásokat, és gyakrabban fogyasztanak zöldséget, illetve gyümölcsöt.

A fizikai aktivitás vizsgálata során kiderült, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen sportolnak, ritkábban rendelkeznek okostelefonnal, számítógéppel vagy tablettel. Emellett jellemző rájuk a friss zöldségek és gyümölcsök napi többszöri fogyasztása, valamint a magas cukortartalmú üdítőitalok és szörpök ritkább bevitele.

Célunk, hogy komplex, életkorhoz igazított módszerekkel támogassuk az egyesület gyermekeit a helyes táplálkozási szokások kialakításában – ezzel is hozzájárulva hosszú távú egészségük megőrzéséhez.

További információk:

www.okostanyer.hu

www.merokanal.hu

Oktató videó általános iskolás korcsoportnak:

OGYÉI – COSI összefoglaló (PDF) ez nincs meg